wyniki badań krwi PCT
 
 

Menu

 
    
 

 

 

 

Świat Belmondo

Temat: WYNIKI
mam problem z rozczytaniem wyników badań krwi-wiem że są na portalu tabele ale ja jestem jakaś ułomna
Jakby ktoś mógłby mi pomóc to bardzo proszę
WBC 8.31
NEUT 1.70
LYMPH 5.30
MONO 0.90
EO 0.37
BASO 0.04

RBC 4.14
HGB 12.3
HCT 34.1
MCV 82.4
MCH 29.7
MCHC 36.1
RDW-SD 35.2
RDW-CV 11.8

PLT 400
PDW 9.5
MPV 8.9
P-LCR 16.9
PCT 0.36

PS.Z GÓRY DZIĘKUJĘ
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=21651



Temat: Wyniki badania krwi
Moja Pani pediatra jest na urlopie do poniedzialku a mnie aż dusi z nerwów w dołku... Może jest tu ktos kto się na tym zna?

Podam to co odbiega od norm:

MCHC 35,6 g/dl
pŁYTKI KRWI 470 G/L
PCT 0,45
% NEUTROCYTÓW 14,5
LICZBA NEUTROCYTÓW 1 G/l
GRANULOCYTY SEGMENTOWANE 7 %

Krzyś ma 5,5 mca, jest na mleku sztucznym, dostaje owoce i zupki jarzynowe.
Nie wiem czy jeszcze cos powinnam podać,co moze miec wpływ.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=73605


Temat: interpretacja wyików badań
bardzo proszę o interpretacje wynikow krwi mojej szescioletniej córki. lekarze kazali mi czekac do pazdziernika na powtorzenie ale ja chyba do tego czasu zwariuje.
pierwsze wyniki:
WBC-7,48
RBC-4,25
HGB-11,3
HCT-34,5
MCV-81.2
MCH-26,6
MCHC-32,8
PLT-681
RDW-SD-41,5
RDW-CV-14,5
PDW-12,9
MPV-11,0
P-LRC-32,9
PCT-0,75
NEUT-3,59
LYMPH-2,59
MONO-0,64
EO-0,63
BASO-0,03
NEUT-48,0%
LYMPH-34,6%
MONO-8,6
EO8,4
BASO-0,4

DRUGIE BADANIE NA HEMATOLOGII:
WBC-7,90
RBC-4,26
HGB-11,10
HT-32,10
MCV-75
MCH-26
MCHC-34,50
PLT-426
PODZIELONE-48%
EOZYNOFILE-9%
BAZOFILE-1%
LIMFOCYTY-38%
MONOCYTY-4%
CRP-2,16
LDH W SUR.-400
ASO-741
BARDZO PROSZE O INTERPRETACJE Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=551


Temat: Proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku TK
Witam. 21 dni po zakończonej chemioterapii bratowa zrobiła badania krwi. Radosław prośba do Ciebie, mógłbyś zerknąć na te wyniki?
WBC-2,6 -10*3/ml- norma (3,8-10,8)
NEUT -1,33-10*3/ml
NEUT%-52,2-%-norma (40,0-70,0)
LYMPH-0,83-10*3/ml
LYMPH%-32,5-%-norma (20,0-45,0)
MONO-0,3-/ul
MONO%-12,5-%-norma(3,0-14,0)
EO-0,1-/ul
EO%-2,4-%-norma(1,0-5,0)
BASO-0,0-/ul
BASO%-0,4-%norma(0,0-1,0)
HGB-11,6-g/dl-norma(11,2-15,4)
HCT-33,7-%-norma(36,0-46,0)
RBC-3,5-10*6/ML-norma(3,5-5,0)
MCV-97,7-fl-norma(78,0-102,0)
MCH-33,6-pg-norma(26,0-34,0)
MCHC-34,4-g/dl-norma(32,2-36,8)
RDW-SD-45,1-fl
RDW-CV-13,2-%-norma(11,0-14,0)
PLT-233,0-10*3/ml-norma(140,0-450,0)
PDW-10,7-fl-norma(9,0-17,0)
MPV-9,2-fl-norma(9,0-13,0)
P-LCR-19,2-%-norma(9,0-13,0)
PCT-0,2-%-norma(13,0-43,0)
CA 125-176,80.
Po ostatniej chemii wynosił trochę ponad 140.
RAdosław, jeśli możesz to proszę Cię o interpretacje.
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=842


Temat: Elza badania krwi
Elza od trzech dni miała podwyższoną temperaturę (powyżej 39 stopni), więc pojechaliśmy do weta na kontrolę. Zrobiliśmy badania krwi, w których wyszło, że ALT (transaminaza glutaminianowo-pirogronianowa) jest trzykrotnie wyższa niż norma. Wet powiedział, żeby suce podawać hepatil i za miesiąc powtórzyć badania, on nic więcej tu nie może stwierdzić. A mnie to bardzo niepokoi, bo taki wysoki wynik świadczy raczej o uszkodzeniu wątroby i chciałabym znaleźć tego przyczynę. Niestety, u nas w okolicy nie mam weta, którego darzę pełnym zaufaniem, ale pojeżdżę z tymi wynikami po wszystkich i zobaczę co mi powiedzą. Zwracam się tez do was z prośbą, jeżeli macie może jakieś sugestie, co taki wynik może konkretnie oznaczać, to podzielcie się. Ja się strasznie martwię, że ten mój potwór mógłby poważnie zachorować

Poniżej dokładne wyniki badania krwi (dla pełnego obrazu):

Morfologia
WBC: 9,15; LYM: 2,15; MID: 0,43; GRA: 6,57; LY%: 23,5; MI%: 4,7; GR%:71,8
RBC:5,54; HGB: 13,3; HCT: 34,7; MCV: 63; MCH: 24; MCHC: 38,2; RDWc: 17,4;
PLT: 273; PCT: 0,25; MPV: 9; PDWc: 39,5

Biochemia:
ALT: 159,1; AP: 96,3; Kreatynina: 1,56; Mocznik: 31,5; Białko całkowite: 55,7

Obraz krwinek białych:
Neutrofile pałeczkowate: 2%; Neutrofile segmentowate: 65%; Eozynofile: 4%;
Limfocyty 27%; Monocyty: 2%

Obraz krwinek czerwonych:
Oligochromia: nieznaczna
Źródło: leonberger-info.pl/forum/viewtopic.php?t=117


Temat: Elza badania krwi



Poniżej dokładne wyniki badania krwi (dla pełnego obrazu):

Morfologia
WBC: 9,15; LYM: 2,15; MID: 0,43; GRA: 6,57; LY%: 23,5; MI%: 4,7; GR%:71,8
RBC:5,54; HGB: 13,3; HCT: 34,7; MCV: 63; MCH: 24; MCHC: 38,2; RDWc: 17,4;
PLT: 273; PCT: 0,25; MPV: 9; PDWc: 39,5

Biochemia:
ALT: 159,1; AP: 96,3; Kreatynina: 1,56; Mocznik: 31,5; Białko całkowite: 55,7

Obraz krwinek białych:
Neutrofile pałeczkowate: 2%; Neutrofile segmentowate: 65%; Eozynofile: 4%;
Limfocyty 27%; Monocyty: 2%

Obraz krwinek czerwonych:
Oligochromia: nieznaczna


pokazałam wyniki Elzy - wet spojrzał i stwierdził, że nie ma powodu do niepokoju, jest dobrze, że trochę LT podwyższone i chyba kreatynina ciut nie taka (tu nie wiem czy dobrze zapamiętałam, ze akurat o ten składnik chodzi) i zgodził się z tą teorią o kuracji hepatilowej, żałuję, że nie zdążyłam podpytać jakie mogą być przyczyny, ale może jeszcze mi się uda
Źródło: leonberger-info.pl/forum/viewtopic.php?t=117


Temat: kamienie w woreczku - znowu!!!!
Witajcie!
Mam do Was pytanie.
Wczoraj miałam zabieg laparoskopi. Mam na pęcherzyku żółciowym kamień 1,57 cm. Niestety zabieg się nie udał. Nie udało się usunąć pęcherzyka. Lekarz krtóry wykonywał zabieg, powiedział, ze wątroba przykryła caly pęcherzyk. Że wątroba jest bardzo powiększona i krucha. gdy tylko próbował ją trochę odsunąć, żeby dostać się do pęcherzyka, bardzo krwawiła. Co powinnam teraz zrobić? Jaka może być tego przyczyna? Dlaczego ta wątroba jest taka powiekszona skoro nic mnie nie boli, ani nigdy nie bolało/ Jaka jest tego przycZyna? Czy to coś groźnego? Proszę odpowiedzcie mi bo bardzo się martwię. Dzieki i pozdrzwiam. Według lekarki powinnam zgłosić się do szpitala - na operacyjne usunięcie woreczka. Niestety trudno mi w to wierzyć, bo Pani Doktor nie zrobiła nawet na wizycie USG, nie przepisała żadnych badań, ani leków. Może jet ktoś kto zna się na wątrobie. Czytając Wasze posty, wiele razy natknęłam się na ludzi (nie wiem czy są lekarzami ) ale znają się na tych sprawach czasem lepiej niż lekarze). To moje wyniki badań - zrobione prywatnie i samodzielnie.
Morfologia:
WBC - 5,0 10^3/mm^3
RBC - 4,53 10^3/mm^3
HGB - 13,8 g/dl
HCT - 42,8 %
PLT - 320 10^3/mm^3
PCT - 307 %

MCV - 94 um^3
MCH - 30,4 pq
MCHC - 32.2 g/dl
RDW - 15,2 %
MPV - 9.6 um^3
PDW - 12,4 %

%LYM - 34,2
%MON - 7,6
%GRA - 58,2
#LYM - 1,7 10^3/mm^3
#MON - 0,3 10^3/mm^3
#GRA - 3.0 10^3/mm^3

Teraz reszta badań:
ALAT - 56
bIAŁKO W SUROWICY: 8,09
kREATYNINA - 0,64
Kwas moczowy - 5,35
OB - 15
TSH 3gen - 1,205
Cholesterol całkowity - 217
Diastaza w surowicy - 63
Glukoza we krwi - 98CRP - ujemne

GGTP - kobiety - 50
Fosfalaza alkaliczna - 76
Bilirubina - 0,6
Antygen HBs - ujemny
P.ciała anty HCV - ujemny
ASPAT - 40
ALAT - 54 (po 2 tygodniach)

Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc i poradę.
Bardzo Wam dziękuję.Magda
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15277


Temat: Badanie krwi
Witam, na wstępie chciałbym powiedzieć, ze od ok. miesiąca stosuje diete p-grzybiczą oraz brałem probiotyk+nystatyne, teraz zażywam greposept i codziennie wieczorem jem ząbek czosnku. Podejrzewam u siebie grzybice układu pokarmowego, ponieważ mam nalot na języku, na zebach - nie widoczny ale czuje, ostatnio wyskakuja mi czesciej tradziki, troszke bardziej jestem senny i mam wzdęcia. Dodam, że mam 14. Przed dieta nie odzywialem sie za dobrze jadlem duzo slodyczy i bardzo duzo pilem coli, oraz w przelomie grudzien-koniec stycznia mialem 2x zapalnei zatok i od wlasnie tego czasu mam slabsza odpornosc i czesto lapalo mi jakieś drobne "cholerstwa"

Strescilem swoj problem, bo moze miec to znaczenie i dziś wykonalem badani moczu i krwi, czeka mnie jeszcze rtg brzucha.

// wyniki moczu:
Przejrzystość - przejrzysty
kolor moczu - norm
Glukoza - neg
Bilirubina - neg
ketony - neg
pH - 6
ciężar własny - 1.025
białko - neg
Urobilinogen - norm
Leukocyty - neg
Erytrocyty - neg
Azotyny - neg
Osad moczu - .
Nabłonki płaskie - nieliczne
Leukocyty - 2-4
ASC - neg

// wyniki morfologii - 18 parametrów:
Leukocyty - 4,54 tys/ul
Erytrocyty - 5,22 mln/ul
Hemoglobina - 14,9 g/dl
Hematokryt - 43,0 %
MCV - 82,4 fl
MCH - 28,5 pg
MCHC - 34,7 g/dl
płytki krwi - 200
Neutrofilie% - 37,5 %
Limfocyty% - 47,8 %
Monocyty% - 10,6 %
Eozynofile% - 3,7 %
Bazofile% - 0,4 %
Neutrofile - 1,70 tys/ul
Limfocyty# - 2,17 tys/ul
Monocyty# - 0,48 tys/ul
Eozynofile# - 0,17 tys/ul
Bazofile# - 0,02 tys/ul
PDW - 15,6 fl
MPV - 12,0 fl
PCT - 0,24 %
P-LCR - 40,1 %
RDW-SD - 38,8 fL
RDW-CV - 13,0 %

Możecie to jakoś zinterpretować , tak se patrze i wygląda to okropnie
Umre prawda?:(
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5353


Temat: KLUB Banialuki i DSS-innych nie zapraszamy,bo im nie życzymy
Jestem załamana moja córka po tych trzech anginach miała robioną morfologie i lekarka wysłała nas do hematologa nie podoba jej sie liczba płytek krwi 513 a norma do 400. Wczesniej córka miała robione badanie w I.2008 i było 430 potem w sierpniu 2088 było 450 a teraz 513 i to jej sie nie podoba Teraz brała 13 dni antybiotyk a 14 dnia miała robione badanie wiec myślałam ze moze od przebytej infekcji ale lekarka powiedziała ze nie. Mało tego od kiedy robie dzieciom morfologie to oboje maja podwyższone płytki, np. syn miał ostatnio 490 i inni lekarze twierdzili że u dzieci może być nawet do 600 ale ja niestety nie znalazłam nigdzie takich informacji. Wypiszę tutaj to co mnie niepokoi bo nie mieści sie w normie moze znajdzie sie ktoś kto sie choc troszkę zna na wynikach dzieci i coś mi podpowie

RBC 5,12 (3,50 - 5,00)
MCV 73,8 (76 - 91)
MCH 24,6 (25,5 - 31,0)
PLT 513 (150 - 400)
RDW SD 35,3 (27 - 34)
PCT 0,48 (0,14 - 0,36)
% monocytów 6,7 (1,00 - 6,00)

Poza tym miała robione OB po godzinie 14 a norma do 20 i ASO 7,1 a norma do 200 i lekarka stwierdziła ze jedyne do czego można sie tu doczepic są płytki krwi bo pozostałe wartości są minimalnie odchylone od normy

Błagam jeśli ktoś wie to powiedzcie mi czy te płytki musza oznaczać coś bardzo powaznego czy taki stan moze być od ciagłego chorowania np. Odchodze od zmysłów.
DSS dziekuję Ci z całego serca ze załozyłaś ten wątek bo moge tu napisac o dzieciach i moze znajdzie sie ktos kto bedzie w stanie mi odpowiedzieć
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=765


Temat: przerzut do mózgu
Witam!!! DSS jutro Tata miał się stawić w RCO w Bydgoszczy na naświetlania. Niestety wczoraj zadzwonił ktoś z RCO i powiadomił Tatę, iż termin naświetlań ulega przesunięciu z uwagi na dodatkowe naświetlania pacjentów, którzy obecnie są poddawani naświetlaniom. Pani powiedziała, że zadzwoni ponownie w piątek i powiadomi o terminie stawienia w RCO. Mam nadzieje ze to nie bedzie bardzo odległy termin. Liczę na to że bedzie to w przyszłym tygodniu...

Oprócz w/wym Tata skarży się na lekkie bo lekkie ale jednak bóle w okolicach gdzie miał usówane meta z głowy. Poza tym odczówa lekki niedowład prawej ręki. Patrząc z boku widzę że są to podobne objawy do tego co działo się przed tym, kiedy zdiagnozowano przerzut. Martwię się...

Tata był u Pani onkolog w miniony piątek z wynikami badań. Dowiedział się, że wyniki są zadowalające, ale nic nie wspomniał o objawach, które opisałam wyżej. Skierowano Tatę na TK płuc.

Przepiszę wyniki jakie Tata dostał po ostatnich badaniach i proszę jeśli miałby ktoś z Was chwilkę czasu i ochotę na ich interpretacje....

USG JAMY BRZUSZNEJ: Wątroba wielkości prawidłowej, jednorodna. Pęcherzyk żółciowy złogów nie zawiera. Trzustka oraz śledziona sonograficznie w normie. Obie nerki położone typowo, wielkości prawidłowej bez cech kamicy i zastoju. W obrębie jamy brzusznej nie uwidoczniono cech wolnego płynu. Pęcherz moczowy słabo wypełniony.

RTG KLATKI PIETSIOWEJ: Guzowate poszerzenie wnęki płuca prawego z odwnękowymi zagęszczeniami śródmiąższowymi. Wnęka płuca lewego jest również nieznacznie poszerzona. Poza tym pola płucne bez zagęszczeń miąższowych. Sylwetka serca w granicach normy.

BADAMIA KRWI z 10.02.2010r.:
Kreatynina 1,19
Aminotransferaza asparaginianowa 15
Aminotransferaza alaninowa 14
Bilirubina całkowita 0,34
Leukocyty 9,25
Erytrocyty 3,61
Hemoglobina 9,6
Hematokryt 30,5
średnia objętość krwinki 84,5
średnia masa hemoglobiny 26,6
średnie stężenie hemoglobiny 31,5
płytki krwi 401
Limfocyty 44,8
Monocyty 10,1
Eozynocyty 0,6
Bazocyty 0,2
Neutrocyty 44,3
Bezwzględna liczba limbocytów 4,14
Bezwzględna liczba monocytów 0,93
Bezwzględna liczba eozycytów 0,06
Bezwzględna liczba bazocytów 0,02
Bezwzględna liczba neutrocytów 4,10
szerokość rozkładu RDW-CV 22,7
RDW-SD 67,0
szerokość rozkładu PLT 8,40
średnia objętość PLT 8,10
udział dużych płytek 12,1
PCT 0,32

Jeszcze raz jeśli mogę prosic...rzućcie na te wyniki okiem, za co z góry dziękuję....

Czekamy na telefon z RCO w sprawie naświetlań
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=757




 

 


 

 
Copyright 2003. Świat Belmondo